ČAJEVI U TRUDNOĆI

caevi-u-trudnoci

Velika dilema svake trudnice je da li sme koristiti čajeve u drugom stanju. Malo je studija urađeno na ovu temu, ali postoje iskustveni sudovi koji nam služe kao najbolje informacije.
Čajeve koji u svom sastavu imaju kofein treba izbegavati, pre svega zeleni i crni čaj.
Dozvoljene količine kofeina u trudnoći su 200 mg dnevno, a šolja zelenog čaja sadrži 30-40mg.
Kofein po studijama nije dobar jer smanjuje protok krvi kroz posteljicu ploda, smanjuje apsorpciju veoma važne folne kiseline, produžava trudnoću i ima dijuretičko dejstvo.

NAJČESĆE DOZVOLJENI ČAJEVI U TRUDNOĆI

ČAJ OD NANE
Ovaj napitak umiruje, opušta, smanjuje nadimanje, gasove u crevima, probavne probleme, mučninu i gorušicu. Ako se pije pre spavanja relaksiraće mišiće i omogućiti miran san. Preporuka je da se u trudnoći pije po dve šolje dnevno.
ČAJ OD KOPRIVE
Odličan je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i esencijalnih materija kao i A, C, K vitamina.
Ublažava stomačne probleme, zatvor i nadutost. Kad kažemo čaj od koprive to se odnosi na list koprive i na to morate paziti, čitati uputstva o sastavu. Koren koprive, tinture, kao i sok od koncentrovane koprive se ne piju u trudnoći.
Ovaj čaj podstiče i stvaranje kvalitetnog mleka, ali i sprečava anemiju. Preporuka je da se uzima jedna šolja dnevno.
ČAJ OD ĐUMBIRA
Čaj od đumbira u trudnoći („prijatelj stomaka“) smanjuje mučnine, nadutost, poboljšava varenje, izvor je minerala itd. Sa malo meda i limuna može biti osvežavajući napitak (kao zamena za kafu). Preporuka je preliti 3-5 kriškica korena đumbira sa 2dl ključale vode, ostaviti 5min. pa piti u malim gutljajima, ne više od tri šolje na dan! Đumbir je kontraindikovano uzimati kod istorije pobačaja, preveremenih porođaja, krvarenja i prisutnih kontrakcija.
ČAJ OD LISTE CRVENE MALINE
Čaj od maline u trudnoći jedan je od najpopularnijih čajeva za trudnice. Smatra se da sprečava razvoj preeklampsije, prevremenog porođaja, smanjuje mogućnost prevremenog porođaja, jača tonus materice, smanjuje postporođajno krvarenje, mogućnost carskog reza, jača produkciju mleka. Preporuka je da se ovaj čaj pije od drugog trimestra (posle 24. nedelje) po jednu šolju na dan, od 30. nedelje po dve šolje na dan i od 36. nedelje tri šolje na dan (priprema za porođaj). Kontraindikacije za uzimanje su iste kao i za čaj đumbira i koprive.

ČAJEVI KOJI SE NE PREPORUČUJU U TRUDNOCI

Svi oni čajevi koji imaju naznaku – dijetalni, za smanjenje telesne težine, detox, za čišćenje, laksativi, jer ovi čajevi mogu dovesti do dehidratacije i poremećaja nivoa elektrolita u organizmu, što može biti veoma štetno u trudnoći!
Biljke koje izazivaju menstruaciju – anđelika, cikorija, miloduh, šafranika, pelin, stolistnjak, potočarka
Biljke bogate eteričnim uljima i eterična ulja (iritiraju ili stimulišu kontrakcije materice): eukaliptus, bosiljak, majoran, origano, mačija metvica, ruzmarin, majčina dušica. Nema opasnosti ako se ove biljke koriste kao začin u ishrani već samo kao čajevi, eterična ulja i tikture.
Biljke koje utiču na rad hormona su anđelika, koren sladića i njih treba izbegavati, kao i biljni laksative i diuretike – aloja vera, rabarbara, sena, štavelj, uva.
Ako postoji bilo kakva nedoumica oko korišćenja biljnih čajeva trudnica treba da se konsultuje sa svojim lekarom (ako su mu poznati principi fitoterapije) ili sa iskusnim fitoterapeutom.
Uživajte u svojoj trudnoći i uz čajeve koji su potpuno bezbedni i u ovim vašim najlepšim danima.

Leave your comment