EKOTERAPIJA- POVRATAK PRIRODI

ekoterapija

Šta je ekoterapija?

Ekoterapija je lečenje kontaktom s prirodom. Naše bake su dobro znale moći ovog blagotvornog delovanja prirode na decu, pa nisu tek tako insistirale na tome da se što duže igraju na svežem vazduhu, hodaju bosa po travi ili zemlji i imaju blizak odnos s prirodom što im je donelo jak imunitet, stabilnost i samopouzdanje.
Boravak u prirodi i na suncu, pokazale su mnoge studije, imaju višestruki pozitivan uticaj na zdravlje i opšte stanje. Tempo života nam je doveo do toga da se udaljimo od prirode, a sam tim i od sebe, što je savremenom čoveku donelo puno bolesti i pogoršanje psihofizičkog stanja.
Ekoterapija i boravak u prirodi povezuju čoveka sa sobom i vraćaju ga na najbolji način u ravnotežu.
Kako boravak u prirodi, poput šetnje ili gledanja u zelenilo, utiče na ljudski organizam i pomaže li mu da se oseća smirenije I rasterećenije? Šetnja i gledanje u zelenilo utiču pre svega na opuštanje, na umanjenje stresa, a ove aktivnosti su korisne i u lečenju depresivnih stanja.

Kome posebno pomaže?

Ekoterapija deluje na sve, a posebno na moderne ,,menadžerske bolesti,,, melanholiju, stres, depresivna stanja, otuđenost. Ova terapija dokazano utiče i kod poboljšanja sna, odmaranja očiju, jačanja imuniteta, ublažavanja mentalnih bolesti. Boravak u prirodi i na suncu deluje na popunjavanje zaliha vitamina D. Boravak u prirodi smanjuje rizik od dijabetesa, autoimunih bolesti i srčanih tegoba. Vitamin D je važan za dobar imunitet.

Koliko dugo treba da uživamo u prirodi?

Svaki trenutak proveden u prirodi je blagotvoran za naše psihofizičko zdravlje i ravnotežu. Neke studije govore da samo 20 minuta boravka na vazduhu i u prirodi podižu motivaciju i energiju što nas čini otpornijim na mentalne probleme.
Trebalo bi što češće naći vreme za povratak prirodi i sebi. Priroda nas najbolje i najprirodnije regeneriše, oslobađa stresa i tera da spoznamo naše unutrašnje isceliteljske resurse.
Šetajte bosi po travi, zagrlite drvo, radite vežbe, meditirajte u prirodi, uputite molitvu iz duboke šume, pevajte i radujte se čuvajući i voleći prirodu koja će nam to višestruko vratiti.

Leave your comment