NEVEN

neven

Neven (calendula officinalis) je bitan sastojak čajnih mešavina kojima se otklanjaju tegobe u digestivnom traktu. Zaceljuje ranice na želucu i dvanaestopalačnom crevu, normalizuje rad jetre i lučenje zuči. Zahvaljujući antiinflamatornom dejstvu flavonoida ova biljka smiruje upalu debelog creva. Prisustvo tanina i sluzi opravdava upotrebu nevena za zaustavljanje blažih dijareja. Otkriveno je da ova biljka ima sposobnost da pročišćava krvne sudove relaksira ih i povećava lumen i snižava nivo holesterola u krvi, naročito u kombinaciji sa maslačkom, glogom ili resnikom. Novija istraživanja su pokazala da neven snižava krvni pritisak i deluje blago sedativno jer relaksira krvne sudove i povećava lumen, pa se preporučuje i kod angine pektoris.
Neven je dobar biljni antispazmatik (ublažava grčeve) i ova osobina se višestruko odražava u organizmu: otklanja grčeve materice i istovremeno je jača, što dovodi do olakšanja kod bolnih menstruacija, takođe ublažava grčeve disajnog stabla pa je od pomoći kod astme.
Zahvaljujući sadržaju provitamina A neven blagotvorno deluje na oko ( čepiće i štapiće ) i poboljšava vid. U ovu svrhu neven se koristi i spolja i iznutra. Sterilnim čajem od nevena kvase se oči kod konjuktivitisa i iritacija očiju.
Neven izuzetno blagotvorno deluje na kožu. Koristi se protiv opekotina, rana i promrzlina. Zbog prisustva provitamina A od pomoći je kod psorijaze. U narodnoj medicini od ove biljke se prave brojni melemi protiv impetiga, suvih i vlažnih ekcema i perutavih lišajeva. Stimuliše stvaranje novih ćelija, otklanja gnojne iscedke, pa se koristi i protiv gnojenja korena nokta. Neven se pokazao kao izuzetno efikasno sredstvo protiv gljivica, naročito kandide.

Leave your comment