ETARSKA ULJA

etarska-ulja

Korigujte misli, emocije i osećanja uz podršku prirode

Etarska ulja su lako isparljive tečnosti koja se dobijaju iz različitih delova biljaka (cveća, pupoljka, semenja, lišća, grančica, kore, herbe, drveta, voća, korenja i drugih biljnih delova). Etarska ulja su u biljkama zastupljena u opsegu od 0,01% do 25% što zavisi od vrste i prirode biljnog materijala.
Etarska ulja se ne rastvaraju u vodi, a na vazduhu se pretvaraju u smolu. Do danas je poznato oko 3000 raznih etarskih ulja, od kojih 300 ima praktičnu primenu.
Svako etarsko ulje je po svom dejstvu jedinstveno i ne postoje u prirodi etarska ulja sa sličnim mirisima.

Napomena:
Etarska ulja imaju moćno dejstvo, pa čak i ona koja se smatraju bezopasnim, moraju se koristiti u strogo kontrolisanim dozama i samo za slučajeve kojima su namenjeni. Ne smeju se nanositi na kožu u nepromenjenom koncentrovanom obliku, a naročito ih ne smete unositi u organizam oralnim putem.
Etarska ulja citrusnih biljaka pojačavaju osetljivost na sunčevu svetlost i zato se ne smeju koristiti prilikom izlaganja suncu.
Etarska ulja je važno učiniti nedostupnim za decu (mogućnost trovanja).

LEKOVITOST ETARSKIH ULJA

Etarska ulja su izuzetno aktivne supstance. Analize krvi nakon udisanja aromatičnih molekula pokazuju prisustvo nekih od komponenti sadržanih u etarskom ulju. Etarska ulja se ne akumuliraju u organizmu i ne ostavljaju tragove.
Efikasnija su kad se nanose na kožu, rektalno i/ili vaginalno ili kad se udišu.
Molekuli etarskog ulja dolaze u kontakt sa 100 miliona nervnih ćelija, između ostalog sa receptorima mirisnog nerva, jedinstvenog kranijalnog nerva koji direktno kontaktira sa spoljnom sredinom. Receptori putem bioimpulsa prenose signal u limbički sistem mozga koji upravlja svim našim emocijama i osećanjima, utiče na kreativnost, memoriju, učenje, seksualnost i vegetativne funkcije (cirkulaciju, rad srca, varenje, disanje, proizvodnju hormona).
Naše misli, emocije i osećanja će uz pomoć etarskih ulja biti korigovani na bolje.
Svako etarsko ulje je mnogofunkcionalno, ali postoji nešto zajedničko u dejstvu i osobinama etarskih ulja:
• Sva etarska ulja imaju antibakterijsko, antiinflamatorno i antiseptičko dejstvo.
• Sva etarska ulja imaju pozitivan efekat na nervni sistem
• Sva etarska ulja blagotvorno deluju na emocije i mentalno zdravlje
• Sva etarska ulja imaju pozitivan dermatokozmetički efekat, mogu se koristiti za aktivno obnavljanje i održavanje zdravlja i lepote kože i kose
• Sva etarska ulja utiču na obnovu mehanizma samoregulacije u telu
• Sva etarska ulja imaju bioenergetsku vrednost

Etarska ulja lako prodiru kroz barijeru kože i brzo se inkorporiraju u sistemsku cirkulaciju. Zbog velike prodorne snage etarskih ulja lokalnom primenom se mogu postići odlični terapeutski efekti.

Leave your comment